IPJ Neamț: Preia controlul vieții tale digitale. Nu fi victima unor escrocherii cibernetice!

Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, a lansat o campanie pentru prevenirea infracțiunilor comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice – Preia controlul vieții tale digitale. Nu fi victima unor escrocherii cibernetice!.

Obiectivul principal al campaniei este acela de a sensibiliza, de a schimba comportamentul și de a oferi resurse despre cum oamenii se pot proteja în mediul online, subliniindu-se pași simpli care pot fi făcuți pentru protejarea datelor personale, financiare și profesionale.

Astfel, pe parcursul derulării campaniei, Inspectoratul de Poliție al Județului Neamț va transmite prin intermediul mass-mediei locale, informări cu privire la principalele tipuri de infracțiuni întâlnite.

 

Phishing, Smishing, Vishing

Primești un email, un mesaj text (SMS) ori un apel telefonic.

Phishing (prin email), Smishing ( prin SMS), și Vishing ( prin apel telefonic) sunt cele mai întâlnite metode de atacuri de furt de date care vizează clienții băncilor.

În aceste tipuri de infracțiuni, infractorii informatici se bazează pe faptul că oamenii sunt ocupați, la prima vedere, aceste e-mail-uri părând legitime.

 

Phishing (e-mail-uri tip phishing) se referă la mesaje false care induc în eroare destinatarii, pentru a-și divulga date personale, financiare ori de securitate.

Ce poți face?

Actualizează permanent programele calculatorului, inclusiv sistemul de operare.

Fii extrem de atent dacă primești mesaje “din partea băncii” prin care ți se solicită date sensibile (date despre cont, parole etc.).

Citește cu atenție mesajele – compară adresa expeditorului cu cea din corespondențele anterioare. Verifică eventuale greșeli de exprimare.

Nu răspunde la mesaje dubioase.

Eventual, le poți retransmite băncii tale, scriind adresa.

Nu deschide link-urile și nu descărca atașamentele din astfel de mesaje.

Dacă ai dubii cu privire la o tranzacție, efectuează verificări suplimentare.

 

Smishing (combinație de cuvinte dintre SMS și Phishing) este încercarea de inducere în eroare prin mesaje text, pentru obținerea de date personale, bancare ori de securitate.

Cum funcționează?

Prin mesajul text (SMS), autorii, de obicei, îți solicită să apelezi un număr de telefon sau să accesezi un link prin care “îți verifici, actualizezi, reactivezi” contul. Dar, în realitate ești direcționat către un site fals sau un operator-complice, pretins reprezentant al băncii.

Ce poți face?

Nu accesa link-uri, atașamente sau imagini nesolicitate, primite prin SMS de la persoane necunoscute.

Nu acționa în grabă. Ia-ți timp și verifică informațiile înainte de a trimite un eventual răspuns.

Niciodată nu răspunde unui SMS prin care ți se solicită codul PIN, parole de acces la contul de online banking ori alte credențiale de siguranță.

Contactează imediat banca, dacă știi că ai răspuns unui astfel de mesaj și ai furnizat detalii bancare în aceste condiții.

 

Vishing, apeluri telefonice tip phishing (combinație de cuvinte între ”Phishing” și ”voce”) este o fraudă în care autorii, apelând telefonic victima și folosind diverse pretexte, o conving să divulge date personale și/sau financiare ori să le transfere bani.

Ce poți face?

Fii prudent cu privire la apelurile telefonice primite de la necunoscuți.

Cere numărul apelantului și spune-i că revii tu cu un apel.

Pentru verificarea identității acestuia, apelează organizația în numele căreia pretind că sună.

Chiar dacă îți transmit un număr la care îi poți contacta, nu considera asta ca formă de verificare a realității expuse.

Autorii pot găsi informații despre tine în mediul online, în special pe rețele sociale. Nu lua de bun orice telefon, doar pentru că apelantul știe câte ceva despre tine.

Nu transmite prin telefon codul PIN ori parola de la contul de Internet Banking. Niciodată banca nu ți le va solicita în acest mod.

Nu transfera bani către necunoscuți care îți solicită asta.

Dacă ai bănuieli, contactează banca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *