Ministerul Sănătății dat în judecată pentru achizițiile de vaccinuri COVID-19

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) dă în judecată Ministerul Sănătății pentru „achizițiile iresponsabile de vaccinuri împotriva COVID-19 și cere pedepsirea celor vinovați de risipa fondurilor publice”.

România s-a obligat să cumpere peste 80 de milioane de doze de vaccinuri anti-coronavirus până în anul 2023. Astfel, statul român s-a angajat să ia în total 80.679.219 de doze vaccin de la companiile Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johson, dar și doze de vaccin cu care nu s-a vaccinat niciun român (Valneva și Novavax). Nota de plată pentru statul român este mai mare de 1 miliard de euro (6.032.660.377 de lei), conform unui comunicat al FACIAS.

Statisticile oficiale arată că 8 din 10 doze de vaccin achiziționate de statul român sunt fie nefolosite (sunt în stocuri sau urmează să fie livrate), fie au expirat, unele au fost donate și altele au fost revândute, menționează sursa citată.

„Guvernul nu a făcut nici un demers pentru a opri risipa”

Conform gândul.ro În luna mai 2022, Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului, a solicitat printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății, renegocierea contractelor pentru achiziția de vaccinuri anti-coronavirus.

„Am solicitat Guvernului României să notifice Comisia Europeană că România nu va mai achiziționa sau nu va mai plăti pentru milioanele de vaccinuri inutile, livrate în baza contractului de furnizare co-negociat de UE.

Ministrul Sănătății a anunțat public că această renegociere va avea loc. Au trecut însă luni de zile și Guvernul nu a făcut nici un demers pentru a opri risipa”, adaugă sursa menționată anterior.

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com