Operațiunea Invoke: Percheziții la hackeri români

Conform unui comunicat al DIICOT , azi 19.11.2020, DIICOT și Poliția Română în colaborare cu FBI și Europol, au depistat mai mulți cetățeni români implicați în atacuri cibernetice desfășurate în întreaga lume, inclusiv în România.

Comunicat DIICOT: 

„La data de 19.11.2020, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO au efectuat un număr de 4 percheziții domiciliare, la locuințele unor persoane suspectate de săvârșirea infracțiunii de operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice.

Operațiunea Invoke este o investigație transnațională, desfășurată în colaborare cu autoritățile de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii, FBI și cu sprijin din partea Eurojust și Europol.
Investigația vizează cetățeni români responsabili de crearea, dezvoltarea și comercializarea unor servicii informatice de tipul „crypter”. Serviciile cunoscute în mediul on-line sub denumirea CyberSeal și Data Protector, oferă posibilitatea utilizatorilor de a modifica fișiere de tip malware, astfel încât acestea sa nu fie detectate de către aplicațiile de tip anti-virus.

Cele doua servicii de tip crypter erau comercializare în mediul on-line cu prețuri cuprinse între 40 și 150 de dolari în funcție de perioada de licențiere. Totodată, dezvoltatorii promovau serviciile intens în mediul on-line și pe platforme dedicate criminalității informatice, oferind utilizatorilor chiar și tutoriale video privind funcționalitățile serviciilor pentru modificarea diverselor fișiere de tip malware.
În urma investigațiilor efectuate, au putut fi identificate un număr total de aproximativ 3000 de fișiere malware modificate prin folosirea serviciilor ilegale CyberSeal și DataProtector, fișiere folosite pentru lansarea unor atacuri informatice asupra unor sisteme informatice din întreaga lume, inclusiv din România.

Serviciile de tip crypter înlesnesc propagarea și desfășurarea atacurilor informatice, devenind astfel unelte foarte periculoase și ușor de folosit atât pentru infractori cibernetici cu experiență și cunoștințe tehnice, dar și pentru persoane cu vârste fragede ce se află la stadiul de experimente în mediul on-line.
La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 4 persoane.
Activitățile de cooperare internațională au fost desfășurate prin intermediul programului EMPACT Cybercrime Attacks Against Information System și cu suportul Join Action Crime Task Force (J-CAT).”

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *