Transport gratuit elevilor pe baza carnetului

Vicepremierul Raluca Turcan a anunțat joi, 14 aprilie, în urma ședinței de Guvern, că operatorii de transport vor trebui să asigure transport gratuit elevilor. Această decizie se aplică pentru toate tipurile de transport, iar elevii vor circula doar pe baza carnetului de elev.

Conform ordonanței, operatorii care nu respectă această decizie riscă să rămână fără licența de traseu, în cazul transportului inter-județean. „Aici există o situație în care furnizori privați de servicii educaționale în curs de acreditare și în plin în situație de autorizare nu beneficiau de această finanțare per elev, iar pe perioada criză a fost profund afectat și în felul acesta, cât timp suntem în stare de alertă, ei vor primi aceste finanțare per elev”, a explicat Raluca Turcan, conform Știri TVR.

Vicepremierul precizează pe pagina de Facebook că în România sunt 125.000 de elevi navetiști care merg la școală cu transportul public. De asemenea, mulți elevi abandonau școala din cauză că familiile lor nu puteau acoperi costul unui abonament lunar. „Toți acești elevi nu vor mai fi nevoiți să achiziționeze un bilet sau un abonament pentru drumul de acasă la școală și înapoi. Astfel, am prelungit licențele transportatorilor și am introdus o nouă obligație pentru operatorii rutieri de a asigura transportul gratuit al elevilor, sub sancțiunea încetării contractelor sau suspendării licențelor”, conform declarației de pe Facebook.

Regulile de decontare vor fi anunțate în 15 zile, prin Hotărâre de Guvern, iar Consiliile Județene vor primi transfer de la bugetul de stat. Vicepremierul a amintit că dreptul la educație este garantat prin Constituție și prin Legea Educației Naționale, astfel elevii nu trebuie supuși unor riscuri, cum ar fi autostopul sau mersul pe jos la școală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *