Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor
Vinerea Mare (Vinerea Paștilor, Vinerea Seacă, Vinerea Patimilor) este zi de doliu a întregii creștinătați pentru că în această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul lumii.
În Vinerea Mare se face pomenire de sfintele, mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Mântuitorului. Răstignirea nu era practicată de evrei.
Cu excepția crucificarii a 800 de locuitori ai Ierusalimului de către regele Alexandru Ianeul in 87 i.Hr., în Palestina această pedeapsa era aplicată doar de către romani.
Cel care primea condamnarea la moartea pe cruce era dezbrăcat de haine, biciuit și obligat sa parcurgă drumul până la locul execuției, cu bârna orizontală a crucii în spate, legată de mâinile întinse. Sentința era pronunțată de către conducătorul provinciei într-un loc public.
Din Scriptură aflam că, după ce Hristos a fost biciuit, Pilat, spălându-se pe mâini, rostește sentința.
Mântuitorul Hristos este trimis spre locul răstignirii, purtându-Și crucea.
Din Sfintele Evanghelii cunoaștem ca Iosif din Arimateea l-a coborât pe Domnul de pe Cruce și l-a ingropat împreună cu Nicodim, în mormântul său aflat într-o grădină din apropierea locului răstignirii.
Vinerea Mare este cunoscută de credicioși și ca Vinerea Patimilor sau Vinerea Seacă. Această zi reprezintă ziua din Săptămâna Patimilor în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, devenind astfel o zi de doliu pentru toți credincioșii.
Este ultima vineri din Postul Paștelui, iar potrivit credinței creștine, în această zi a avut loc moartea lui Iisus, care a fost sacrificat pentru păcatele noastre.
Instagram InfoNeamț