Zi liberă pentru autorecenzare la Recensământ

Persoanele salariate care participă la Recensământ 2022 și se autorecenzează online au dreptul la o zi liberă, plătită.

Aceasta se acordă, indiferent dacă lucrează în sectorul public sau privat. Ziua liberă plătită se acordă în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode.

Recensământul ce se desfășoară în 2022 pentru datele valabile la finalul anului 20221 cuprinde etapa de autorecenzare online în perioada 14 martie – 15 mai.

Reprezentanții Institutul Național de Statistică au pus la dispoziția oamenilor alte două platforme, doar că și acestea au avut probleme. Cei care nu se descurcă singuri vor fi ajutați de funcționari.

Cine se poate autorecenza

Fiecare om, indiferent de cetățenie, cu reședința obișnuită în România (adică persoană care trăiește pe teritoriul României pentru o perioadă de cel puțin 12 luni) se poate autorecenza.

Platforme online pentru autorecenzare

Reprezentanții INS au pus la dispoziția site-ul autorecenzare.insse.ro, dar și secțiunea de pe site-ul instituției.

Cum se acordă ziua liberă legală

Reglementarea zilei libere pentru autorecenzare online a fost făcută prin OUG 19/2020. Recensământul ar fi trebuit să se desfășoare anul trecut, dar a fost amânat din cauza pandemiei. Regulile de principiu rămân însă aceleași.

Potrivit acestei legislații, salariații care participă la etapa de autorecenzare online au drept la zi liberă plătită, acordată de angajator. Aceasta se va lua doar după completarea formularului de autorecenzare, nu în avans.

Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, cel târziu în luna mai 2023.

Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de soluţia informatică funcţională pe site-ul recensământului. Se generează pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ.

Accesarea Certificatului de confirmare (sau de infirmare pentru cele care nu trec de validare) se poate face în baza CNP-ului, inclusiv de către angajator, în cazul în care va dori să verifice acest lucru. Pe site-ul recensământului este un buton care va trimite la dovada autorecenzării.

Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2020 privind organizarea şi desfăşurarea Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor din România în anul 2021, cu modificările și completările ulterioare, participarea la recensământ și furnizarea de informaţii corecte și complete, fie prin metoda autorecenzării, fie prin intermediul interviului faţă-în-faţă cu un recenzor, sunt obligatorii.

Potrivit aceluiași act normativ, refuzul de a furniza informaţiile solicitate sau de a primi vizita recenzorului, precum și furnizarea de informaţii incorecte constituie contravenţii și se sancţionează cu amenzi cuprinse 1.000-5.000 lei.

Sursa: alba24.ro

 

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com