Care sunt cele mai importante tipuri de folii de mulcire?
Culturile moderne sunt mult mai bogate datorita protectiei suplimentare oferite de noile tehnologii.
Astfel, utilizarea de folie mulci favorizeaza incalzirea mai rapida a terenului precum si o conversie exceleta a energiei termice.
Beneficiile montarii de folie mulci
Majoritatea legumiculturilor aleg sa monteze o folie mulci deoarece beneficeaza de economii considerabile la consumul de apa, au recolte mai rapide si mai bogate.
Un alt avantaj al montarii de folie mulci este reducerea amenintarii fitopatogenilor si insectelor, precum si controlul buruienilor.
Datorita efectului de cos de fum, prin care emisiile concentrate de dioxid de carbon sunt directionate catre planta, se obtine o dezvoltarea accelerata a culturilor.
Odata cu finalizarea ciclului de vegetatie al culturilor, stratul de folie mulci este indepartat usor si complet, putand fi reutilizat. Singura conditie este ca modelul de folie mulci utilizat sa fie unul de calitate, rezistent, in caz contrar, daca este o folie mulci de slaba calitate, ramasitele din sol vor ramane prinse si vor afecta culturile viitoare.
Tipuri de foli mulci
- Folie mulci negru mat turnat – este elastica, subtire, cu grosime de 15 micorni, recomandata pentru cultivarea legumelor in campuri deschise. Dimensiunile standard sunt de 0,8 m latime, lungime rolă 1000 m, cu orificii de 50 mm. Are o aderenta foarte buna la suprafata solului, nu lasa goluri de aer, iar datorita culorii mate nu reflecta radiatia solara, astfel incat pamantul se incalzeste rapid inca din primele luni ale anului, cand radiatia solara este minima. In fazele urmatoare, aceasta folie mulci asigura o acoperire ideala pentru a pastra umezeala si a preveni pierdea de nutrienti din cauza ploilor. De asemenea, previne aparitia agentilor patogeni.
- Folie mulci neagra – este recomandata pentru cresterea ardeiului, avand o grosime de 20 microni, o latime de 1,2 metri si gauri cu diametrul de 5 cm, intr-o distributie de 50 x 30 cm, in zigzag.
- Folie mulci pentru capsuni. Este special fabricata pentru aceste culturi, avand o grosime de 30 microni, o latime de 1,2 metri si gauri cu diametru de 5 cm in diagrama de 40 x 30 si 30 x 30 in zigzag. Poate fi utilizata pentru o perioada mai mare de 3 ani.
- Folie mulci standard. Este utilizata pentru cultivarea legumelor si fructelor, avand avantajul ca ofera o incalzire mai rapida a solului, o recolta timpurie, un control ridicat al buruienilor precum si economisirea apei cu pana la 50% in cazul irigatiilor cu picurare. De asemenea, ofera conditii fitosanitare superioare si emisii directionate de dioxid de carbon din sol in zona suprafetei fitosintetice a plantelor.
- Folie mulci argintie. Este un model termic, recomandat pentru cultivarea castravetilor si capsunilor. Are grosimea de 25 de microni si o latime de 1,2 metri. Pelicula argintie de la aceasta folie mulci prezinta toate proprietatile conductivitatii, datorita culorii maro de pe dos. Culoarea argintie de pe fata permite reflexia luminii, dar contribuie si la reducerea atacurilor musculitei albe si a paianjenului rosu. Pe langa lumina difuza reflectata, are un efect respingator pentru insecte, inclus in sitemele integrate de protectie a plantelor.
- Folie mulci argintie / maro si alb / negru. Este recomandata pentru plantatiile de fructe perene, cum sunt afinele. Avand o grosime intre 25 si 150 microni, pe langa prevenirea cresterii buruienilor, favorizarea neutilizarii erbicidelor, permite economisirea apei si dezvoltarea intesiva a radacinilor. Lumina difuza reflectata permite o asimilare mai intensa si o productie organica mai mare.
- Folie multi rosie maronie. Este recomandata pentru productia timpurie de rosii, avand grosimea de 25 microni si latimea de 1,2 metri. Poate fi utilizata si pentru culturile de vinete mov, culoarea acestora fiind imbunatatita de compozitia spectrala a luminii difuze reflectate.