Cele mai bune jucatoare de tenis din istoria acestui sport
Tenisul feminin este un sport spectaculos si in egala masura controversat pentru ca a dat nastere multor contre de-a lungul timpului si a prilejuit discutii aprinse la nivel inalt. Chiar si asa, ramane un fenomen global cu zeci sau chiar sute de milioane de fani in intreaga lume.
In continuare vreau sa-ti prezint un top al jucatoarelor care si-au pus amprenta semnificativ asupra tenisului si care au inspirat generatii intregi prin performantele lor si spectacolul oferit la fiecare meci pe teren.
Serena Williams
Serena Williams este un simbol al tenisului feminin modern. Americanca s-a nascut intr-o familie foarte numeroasa, avand 5 surori drepte si alte 7 surori vitrege.
S-a mutat cu familia in Compton, California, acolo unde a inceput sa mearga pe terenul de tenis inca de la varsta de doar 4 ani.
Din lipsa de fonduri, la inceput antrenori i-au fost chiar parintii ei. Deja in 1991 Serena avea un record de 46-3 si era numarul 1 la juniorii sub 10 ani.
In anul 1999, Serena bifeaza primul titlu WTA cand trece de Amelie Mauresmo la turneul “Open Gaz de France”.
La doar un an distanta, Serena a castigat pentru prima data aurul olimpic la Sydney in luna septembrie, dar nu la proba de simplu, ci la proba de dublu alaturi de sora sa, Venus Williams.
Dupa aceea si-a dezlantuit adevaratul potential si a reusit sa stranga in palmares trofee la fiecare turneu de Grand Slam – 7 titluri la Australian Open, 3 la French Open, 7 la Wimbledon si 6 la US Open o fac cea mai titrata jucatoare de tenis din istorie.
Este de departe cea mai bine platita atleta a lumii, iar in 2017 a aparut in revista Forbes, fiind singura personalitate feminina din sport care sa apara in acea publicatie, dupa ce a strans doar din premiile din tenis peste 27 de milioane de dolari.
Steffi Graf
Steffi Graf a intrat in atentia publicului larg dupa ce a devenit cea mai tanara jucatoare profesionista care sa apara pe tabloul principal la un turneu de mare slam, mai exact la editia 1983 a Roland Garros, pe cand avea doar 13 ani.
In anii urmatori a devenit din ce in ce mai buna, reusind sa opreasca ceea ce parea a fi o hegemonie a lui Chris Evert si Martina Navratilova asupra tenisului mondial feminin.
In 1987 a venit si primul titlu de mare slam pentru Steffi Graf, obtinut la Roland Garros, un turneu pe care poti paria in fiecare an si la casele de pariuri online precum Unibet si poti uneori chiar sa primesti la Unibet bonus fara depunere.
Cateva lucruri au scos-o in evidenta pe Steffi Graf si i-au permis sa joace atat de agresiv: abilitatea de a acoperi rapid terenul, adaptabilitatea excelenta la orice suprafata de joc si voleul sau puternic.
In total are un numar de 107 trofee adunate de-a lungul carierei, fiind situata pe locul 3 all-time la acest capitol, cu un record de 900-115 in toate partidele oficiale.
A ocupat pozitia de lider a ierarhiei WTA o perioada record de 377 de saptamani, o statistica astazi foarte greu de atins. Mai mult, a terminat anul pe pozitia de lider de 8 ori la rand, un alt record incredibil.
Este cea mai buna jucatoare germana de tenis din istorie, aducand inclusiv aurul olimpic tarii sale la editia din 1988 de la Seoul.
A adunat din tenis aproape 22 de milioane de dolari, dar in 1995 a inceput un lung proces de evaziune fiscala care s-a terminat cu arestarea tatalui sau, manager al finantelor jucatoarei.
Martina Navratilova
Desi a reprezentat Statele Unite, Martina s-a nascut in Cehia si a inceput tenisul in aceasta tara.
Ceea ce a scos-o in evidenta a fost faptul ca a reusit sa castige in premiera 6 titluri majore intre 1983 si 1984. Si mai interesant este ca pe atunci reusea sa castige si probele de dublu de Grand Slam.
In 1983 a avut cel mai bun procentaj si cel mai bun randament, castigand 98.8% din partidele jucate atat la simplu, cat si la dublu, record care sta in picioare si astazi.
Este una dintre cele 3 jucatoare care a reusit sa castige Grand Slam-uri la proba de simplu, dublu si dublu mixt, un record care poarta denumirea de ”Boxed Set” in tenis.
Un alt lucru interesant este ca Martina Navratilova a bifat ultimul trofeu major la proba de dublu mixt in 2006 la US Open la incredibila varsta de 50 de ani si exact la 32 de ani distanta de la primul mare slam din cariera, o performanta ce n-a mai fost reusita evident de nicio alta jucatoare.
Cel mai bine s-a simtit pe iarba de la Wimbledon, turneu care i-a adus in total 9 trofee in vitrina.
In 1982 a facut o infectie severa de toxoplasmoza, 5 ani mai tarziu a fost fortata sa poarte permanent ochelari, in 2010 a facut edem pulmonar, iar in 2023 a fost diagnosticata cu cancer, insa nimic n-a putut s-o opreasca pe aceasta mare campioana din drumul sau.
Chris Evert
Cu o avere castigata din tenis de putin peste 8 milioane de dolari, Chris Evert nu poate spune nici pe departe ca a fost cea mai bine platita tenismena, dar cu siguranta a fost una dintre cele mai eficace, cu un randament incredibil de 90% la meciurile de simplu.
Ea a fost crescuta intr-un stil catolic destul de dur de cand era mica, iar disciplina era la ordinea zilei, lucru care s-a vazut mai tarziu in cariera de sportiva.
Tatal ei era antrenor de tenis si imediat ce Chris a implinit varsta de 5 ani bineinteles ca a adus-o pe teren.
De-a lungul carierei sale a dezvoltat mai multe rivalitati feroce, una chiar cu romanca Virginia Ruzici, cu toate ca la nivelul terenului n-a avut nicio problema s-o invinga pe compatrioata noastra, castigand toate cele 26 de meciuri directe.
Monica Seles
Provenind din fosta Iugoslavie, dar ulterior obtinand cetatenie americana, Monica Seles a fost una dintre cele mai simpatice jucatoare din circuit.
La fel ca si celelalte jucatoare din acest clasament, primul antrenor i-a fost tatal ei, la varsta de 5 ani.
La inceputul carierei a avut evolutii modeste, iar la un moment dat chiar se punea problema sa renunte la teni. Dar dupa o perioada de tatonare, a urmat o serie fantastica de 36 de partide castigate la amatori, suficient cat s-o propulseze spre cariera de profesionisti.
In primavara lui 2003 a suferit o accidentare grava la picior si cu toate ca a incercat sa revina in tenisul mare de cateva ori, a esuat de fiecare data.
Chiar si asa, are in biografia sa 4 titluri la Australian Open, 3 Wimbledon-uri si un US Open. Marele regret al carierei sale a fost ca n-a reusit sa se impuna si la Openul Francez (Roland Garros), acesta fiind singurul turneu de Grand Slam care ii lipsea din palmares.
Monica Seles s-a retras din activitate in 2008, iar un an mai tarziu a fost inclusa in ”Hall of Fame-ul” tenisului mondial.