19 august: Ziua mondială a fotografiei

Această zi marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787- 1851) şi Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a unei fotografii numit ”daghereotipie”. În 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de ”View from the Window at Le Gras” printr-un proces numit “heliografie”, considerată cea mai veche fotografie.

Această zi, omagiază puterea imaginii surprinse cu o cameră foto, fie de un amator, fie de un profesionist, această zi este dedicată celor pasionaţi de fotografie.

Ziua Mondială a Fotografiei este o sărbătoare anuală a artei, meșteșugurilor, științei și istoriei fotografiei, informează site-ul dedicat acestei zile.

În acest sens, cei care doresc marcarea acestei zile sunt îndemnaţi să împărtăşească pe reţelele de socializare cele mai reuşite fotografii şi care să aibă hashtagul #WorldPhotographyDay.

Primele fotografii din istorie  aparțin fizicianului Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) și artistului plastic Louis Jacques Mande Daguerre (1787-1851) care au perfecţionat procedeul de captare a imaginilor din exterior pe un suport solid.

La 9 ianuarie 1839 invenţia a fost înaintată Academiei Franceze de Ştiinţe şi Louis Daguerre a obţinut brevetul.

În acelaşi an, pe 19 august 1839, guvernul francez a achiziţionat brevetul şi a răspândit vestea că invenţia este „un cadou gratuit pentru lume”.

De la înfiinţare, arta fotografiei a devenit un fenomen mondial folosit în tot felul de scopuri, de la fotografii de studio elegante şi scumpe pentru clasele înstărite, până la jurnalism, unde ştirile sunt însoţite de fotografii. Prezenţa camerelor de filmat în războiul american de secesiune, în al doilea război mondial, în războiul din Vietnam etc., au permis tuturor să fie la curent cu evenimentele ce au loc pe celelalte continente, prezentând atrocităţile şi suferinţele.

Fotografia este un hobby, o pasiune şi ne prezintă lumea din jurul nostru, cu aspectele ei frumoase şi urâte, deci cu lumini şi umbre. Poate opri timpul pe care-l imortalizează, amintindu-ne în imagini etapele prin care am trecut şi ce ar trebui să facem pentru a progresa.

Sursa: Agerpres.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *