21 martie 2022 – Ziua Mondială a Sindromului Down, sărbătorită de ASPNS- Luceafărul prin două evenimente

21 martie este Ziua Mondială a Sindromului Langdon-Down, prilej pentru a conștientiza problemele cu care se confruntă cei care suferă de această afecţiune.

ASPNS-Luceafărul, Neamț și Protopopiatul Piatra Neamț, prin Biroul PROVITA, vă invită să luați parte la activitățile dedicate LUNII PENTRU VIAȚĂ

21 martie 2022 – Ziua Mondială a Sindromului Down, sarbatorită de ASPNS- Luceafarul prin două evenimente:
• 9.30 -12.30: Expoziție de icoane pictate pe sticlă, organizată la ”Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități”, cu sediul în B-dul Decebal nr. 90, Bl. A1, Parter
• 17.30: Conferință cu tema ” Egalitate, echitate și sprijin din prima secundă și întreaga viață”, ce se va desfășura la Capela Spitalului Județean de Urgență Neamț;
A XVII-a ediție a Zilei Mondiale a Sindromului Down are ca temă ”Ce este Incluziunea?” Pentru a răspunde la această întrebare, vă invităm să vedeti ce înseamnă INCLUZIUNEA la Asociația Luceafărul.
26 martie, ora 13.30 – Marșul pentru viață organizat de către Biroul PROVITA al Protopopiatului Piatra Neamț
• Traseu: Biserica ”Sf. Ioan Botezătorul”-Mărăței I –Muzeul de Istorie-Hotel Ceahlău-Consiliul Județean Neamț- Biserica ”Sf. Ioan Domnesc”.

Foto: ASPNS-Luceafarul

Cine dorește să-și arate solidaritatea sau susținerea față de aceste persoane, poate purta, în ziua de 21 martie, șosete diferite sau pantofi cu șireturi colorate diferit!

Ce este Sindormul Down?

Sindromul Down este o boala genetica cromozomiala ce afecteaza aproximativ unul din o mie de copii. Cel care a descris sindromul pentru prima oara, în anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down. În 1959, pediatrul si geneticianul francez Jérôme Lejeune a descoperit ca sindromul Down era cauzat de prezenta unui cromozom 21 suplimentar, rezultand astfel un numar de 47 de cromozomi, fata de 46, cât are un om în mod normal. Din aceasta cauza, sindromul este cunoscut si sub denumirea de trisomia 21 sau mongolism. Gradul de dizabilitate difera de la o persoana la alta si este greu de apreciat, în momentul nasterii, cum va evolua manifestarea acestei boli în viitor.

Persoanele cu sindrom Down au trasaturi fizice si caracteristici distincte si, desi sindromul Down este permanent, majoritatea celor afectati, beneficiind de o îngrijire adecvata, pot duce o viata normala si activa.

Transmitem un mesaj de susținere, respect și apreciere persoanelor cu dizabilități și tuturor celor care se dedică îngrijirii, educației, recuperării, dezvoltării potențialului, eliminării barierelor de fiecare zi!

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com