Noaptea Muzeelor uitată la Neamț

Noaptea Muzeelor 2021, ediția a 17-a, se va desfășura sâmbătă, 12 iunie, la nivel naţional. Organizatorii anunță expoziţii, intervenţii şi experimente artistice, proiecţii, spectacole, ateliere, concerte sau tururi interactive, dar și evenimente online.

Noaptea Muzeelor 2021 va fi prezentă în 185 de spaţii culturale din 72 de localităţi, din 37 de judeţe ale ţării, mai puțin la Neamț.

Ce se întâmplă la Neamț? Exact, NIMIC! Norocul unor muzee este că acestea efectiv vor avea deschis fără să pregătească nimic special pentru vizitatori.

Ultimul program al evenimentului Noaptea Muzeelor afișat pe site-ul oficial al Complexului Muzeal Național Neamț este din 2017. Semn că de atunci județul nostru nu s-a mai aliniat la inițiativele naționale și internaționale culturale care au drept scop sărbătorirea culturii.

Complexul Muzeal Național Neamț este în structura administrativă a Consiliului Județean Neamț. În echipa de conducere a instituției, putem observa o echipă care nu face NIMIC pentru promovarea culturii.

În cadrul acestei echipe la o simplă căutare în cadrul website-ului apare și un nume sonor, precum cel al soțului doamnei Daniela Soroceanu. E drept că omul e contabilul instituției și nu are treabă cu promovarea sau cu idei privind dezvoltarea imaginii județului, DAR în cadrul conducerii se află și doi reprezentanți ai Consiliului Județean Neamț. Semn că dacă această instituție ar fi fost implicată mai mult, lucrurie s-ar fi văzut și pentru această inițiativă internațională.

Atașăm mai jos și organigrama Complexului Muzel Neamț. 
organigrama-31-03-2021

Complexul Muzeal Județean Neamț cuprinde mai multe unități muzeale în care în niciuna nu au pregătit un eveniment pentru Noaptea Muzeelor. Se poate vedea mai jos structura organizatorică și funcțională.

 

Pe website nu este afișat niciun anunț în care muzeele din Neamț se alătură acestei inițiative. Unele dintre ele au sistată activitatea, iar unele dintre ele au postate anunțuri cu expozițiile care se găsesc în mod normal în această perioadă în cadrul acestora.

Nici pe website-ul PiatraNeamțCity.ro, nu este afișat evenimentul Noaptea Muzeelor, semn că nimeni  nu este interesat de această formă interactivă de sărbătorire a culturii și identității noastre în  județul Neamț.

Am făcut un efort să găsim un program pregătit special pentru vizitatorii din acest weekend și nu mare ne-a fost surprinderea să găsim o administrație anostă, plictisită și dezinteresată în a face ceva pentru spectatori. Aici, nici frunza la câini nu se taie fără interes, și ne referim la interesul unora de a face ceva proiecte din care să facă niște bani.

Cu această ocazie, vă oferim câteva detalii despre ce am găsit că putem face la Noaptea Muzeelor în Neamț, și subliniem faptul că nu este pregătit nimic pentru acest eveniment:

  • Pentru prima oară la Noaptea Muzeelor este prezent Muzeul Colectivizării din România, deschis în comuna Tămăşeni, judeţul Neamţ.
  • Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț – Expoziție de minerale – Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 20 mai -19 iulie 2021 la Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț.

Actualizare 10 iunie

În cele din urmă pe site-ul Complexului Muzeal Național Neamț, a fost adăugat un articol cu evenimentul Noaptea Muzeelor, târziu…., restul orașelor au anunțat cu multe zile înainte evenimentul.

Pentru a marca Noaptea europeană a Muzeelor Complexul Muzeal Național Neamț vă invită la vizitarea în regim de gratuitate a unităților muzeale din Piatra-Neamț (Muzeul de Artă, Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni, Muzeul de Științe Naturale, Curtea Domnească – Turnul clopotniță, Pivnița 1 și Pivnița 2), Roman (Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul de Științele Naturii) și Târgu Neamț (Muzeul Memorial Ion Creangă Humulești, Muzeul de Istorie și Etnografie, Casa Memorială Veronica Micle, Muzeul Cetatea Neamț) în intervalul orar 18:00-24:00.
Pe lângă expozițiile de bază ale unităților muzeale menționate publicul vizitator poate viziona și o serie de expoziții temporare.

Muzeul de Artă Piatra-Neamț – expoziția temporară „Periplu istoric. De la Tudor Vladimirescu la renașterea națională” (click pentru detalii).

De asemenea în cadrul Muzeului de Artă Piatra-Neamț se derulează în această perioadă proiecția video dedicată artistei Geta Brătescu.

Muzeul de Științe Naturale Piatra-Neamț – expoziția temporară „Minerale și asociații minerale din România” (click pentru detalii).

La Muzeul de Științe Naturale Roman pot fi vizionate expozițiile temporare: Trofee de vânătoare și faună cinegetică din zona Roman și Florile Dobrogei continentale, iar la Muzeul de Artă Roman expoziția temporară: Personala de pictură și acuarelă Viorel Maxim.

Accesul în unitățile muzeale se va face cu respectarea regulilor de distanțare socială; purtarea măștii este obligatorie în spațiile expoziționale.

Noaptea Muzeelor este un eveniment european desfășurat la nivel internațional și aflat anul acesta la a 17-a ediție. Inițiata de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, manifestarea adună mii de muzee și instituții culturale din zeci de țări europene care își păstrează deschise porțile în aceeași noapte. Potrivit organizatorilor, cu această ocazie, milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii.

În România, organizatorul evenimentului este Reţeaua Naţională a Muzeelor (RNMR). Anul trecut, în contextul pandemiei COVID-19, peste 60 de muzee şi operatori culturali din toată ţara au sărbătorit Noaptea Muzeelor pe 14 noiembrie, prin evenimente culturale desfăşurate în marea lor majoritate în mediul online.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *