Bani pentru angajarea șomerilor în vârstă

Agenții economici care vor angaja șomeri din anumite grupe de vârstă vor beneficia de o subvenție destul de consistentă. În virtutea OUG 92/2020, Guvernul României acordă subvenții de până la 2.500 lei angajatorilor care vor încadra în muncă șomeri ce au depășit vârsta de 50 ani sau tineri care au între 16 și 29 ani.

Plata acestei subvenții este condiționată de angajarea pe o perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, până cel târziu la data de 31 decembrie 2020, din rândul categoriilor de vârstă menționate.

Referitor la persoanele de peste 50 ani, este vorba despre cele cărora le-a fost desfăcut contractul de muncă, din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgență sau a celei de alertă. Pentru fiecare persoană încadrată din cele 2 categorii de vârstă, agentul economic primește lunar, timp de un an, 50 la sută din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei. După expirarea unui an de la angajare și de acordare a subvenției, angajatorul trebuie să-l mențină pe salariat în activitate încă 12 luni. Pentru acordarea sprijinului financiar, persoanele încadrate trebuie să fi fost înregistrate la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău. De aceeași subvenție beneficiază și agenții economici care angajează persoane concediate, tot din motive neimputabile lor, de către angajatori străini, de pe teritoriul altor state. Banii sunt acordați în baza unei convenții încheiate între angajator și AJOFM Bacău.

Alegerea celor două categorii de vârstă nu este întâmplătoare. Ele dețin ponderea în totalul șomerilor. Astfel, în județul Bacău, dintre cele 10.881 persoane înregistrate la AJOFM, la 31 august, și aflate în căutarea unui loc de muncă, aproape 20 la sută au până în 29 de ani, iar 42,3 la sută au depășit vârsta de 50 de ani. Să mai notăm că toate documentele necesare obținerii subvenției se pot descărca și transmite ulterior agenției de forță de muncă de pe platforma aici.gov.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *