Cod galben de ceață în 17 localități din Neamț

ANM anunță COD GALBEN  de ceață în județul Neamț, ce determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m.

Zone afectate: Roman, Săbăoani, Tămășeni, Cordun, Horia, Trifești, Ion Creangă, Sagna, Români, Icușești, Bahna, Secuieni, Valea Ursului, Dulcești, Moldoveni, Făurei, Gâdinți;

Interval de valabilitate : 24.01.2021 10:00 – 24.01.2020  12:00

Șofat pe timp de ceață – sfaturi pentru o conduită preventivă.

Viteză redusă

Chiar daca traficul pare destul de lejer, atunci cand este ceata afara, cea mai buna recomandare este sa conduci cu o viteza redusa.

Nu trebuie sa te surprinda faptul ca atunci cand se lasa ceata, viteza din localitate poate scadea pana la 30 km/h.

Iar acest lucru este cu atat mai necesar in preajma unitatilor de invatamant, in zonele centrale sau in apropiere de centrele comerciale.

In afara localitatilor, viteza poate scadea pana la 50 km/h.

O viteza redusa te va ajuta sa ai un control mai bun al vehiculului pe carosabilul care ar putea fi umed. Asa ca in cazul unei franari, masina nu ar aluneca foarte tare.

Proiectoare de ceata – un must have al sezonului

Proiectoarele de ceata sunt un accesoriu nelipsit in timpul iernii sau toamnei. Iar cand pleci la drum, trebuie sa verifici atent functionarea acestora pentru a fi sigur/a ca nu intampi nicio problema pe parcursul calatorie.

Ba mai mult, luminile de ceata se alterneaza cu cele de intalnire (faza scurta) si nu pot fi inlocuite de cele pentru drum (faza lunga).

Ba dimpotriva, faza lunga nu face altceva decat sa inrautateasca vizibilitatea, mai ales atunci cand se lasa noaptea.

In cazul in care proiectoarele de ceata nu fac parte dintre dotarile masinii, o recomandare buna este orientarea farurilor in partea de jos, spre carosabil, astfel incat sa ofere soferului o imagine clara despre ce se intampla afara.

Curatarea parbrizului

Nu este vorba despre estetica masinii, ci este vorba aici despre siguranta.

Un parbriz patat sau murdar va ingreuna cu siguranta vizibilitatea pe drum.

Circula mai aproape de partea dreapta

In zilele sau noptile cu ceata, specialistii recomanda sa mergem mai aproape de partea dreapta a drumului.

In felul acesta, depasirile celor din spate se pot realiza mai usor.

Oboseala + ceata = trage pe dreapta

Cand ceata este prea densa, cand oboseala este prea mare, sofetul se dovedeste cu atat mai mult o provocare. Asa ca cel mai bun lucru pe care il poti face, este sa tragi pe dreapta, chiar daca acest lucru va duce la intarzierea calatoriei tale.

Insa, nu te opri in drum sau foarte aproape de acesta. Cel mai bun lucru pe care il poti face este sa cauti o benzinarie sau poate chiar un hotel/ motel in care sa te odihnesti. Daca ramai aproape de drum, te poti pune in pericol din cauza vizibilitatii reduse.

De asemenea, evita pe cat posibil sa pleci de acasa la primele ore ale diminetii. Orele cu ceata densa sunt intre 4 si 11. De obicei, la pranz, aceasta se ridica.

Desigur, sunt si situatii in care ceata poate persista intreaga zi. Iar daca nu poti muta calatoria din ziua respectiva, trebuie sa conduci foarte prudent pentru a nu te pune pe tine in pericol sau ceilalti participanti la trafic.

Acestea fiind zise, iti uram drum bun! Si tine minte: paza buna trece primejdia rea!

Condu preventiv si cu viteza redusa ori de cate ori se lasa ceata!

Sursa: redac.ro

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com