Președintele Klaus Iohannis – declarație de presă

Președintele Klaus Iohannis a transmis astăzi parlamentului, conform legii, informarea privind starea de urgență instituită pe întreg teritoriu României prin cele două decrete, unul semnat pe 16 martie și al doilea pe 14 aprilie. Documentul prezintă în mod sintetic și transparent acțiunile avute pe perioada stării de urgență și efectele acesteia.

♦️protejarea sănătății cetățenilor;

♦️limitarea efectelor pandemiei;

♦️protejarea și relansarea economiei

Totodată, aceste măsuri sunt menite să îmbunătățeasca în viitor capacitatea de răspuns a statului în fața unei provocări similare.

Declară că s-a luat decizia stării de urgență în martie deoarece pandemia Covid-19 nu putea fi comparată cu nici un virus anterior fiind total atipică manifestarea bolii, agresivitate și capacitate de transformare dar și adaptare la mediu.

Realitatea din toate țările afectate ne arată acum că pericolul unei răspândirii masive a putut fi ținut sub control prin deciziile luate. România a acționat în timp. Altfel situația ar fi stat mult mai rău. Au fost salvate milioane de vieți.

Ne aflăm astăzi la aproximativ jumatate de an de la izbucnirea pandemiei.

Situația pandemică a scos la iveală unele carențe în sistemul medical și în economia României.

Cu toate acestea, România a reușit să gestioneze eficient acestă criză sanitară în timpul stării de urgență.

Această pandemie ne-a pus în fața tabloului a 30 de ani de eșecuri în organizarea și administrarea statului român.

Sunt carențe majore imposibil de suplinit în doar câteva luni. Pașii mari care s-au făcut acum, în direcția marii digitalizări, spre exemplu, trebuie accelerați.  Astfel, în viitoarele situații de criză, valorificând lecția pandemică, statul trebuie să gestioneze mult mai bine situația.

Președintele a menționat una dintre probleme cu care ne-am confruntat : lipsa unei legislații coerente și bine gândite.

Am fost nevoiți să gestionăm această pandemie cu legi slabe și sumar croite. Astfel ca în cele mai critice momente sanitare, a trebuit să se ajusteze din mers și legislația.

Președintele face un apel către toată țara

„Doresc colaborare loială între instituțiile fundamentale ale statului. Acum nu este momentul luptelor politice și al orgoliilor. Interesul comun în acest moment trebuie să fie, mai presus de orice, salvarea vieții romanilor și protejarea  cetățenilor țării noastre. În astfel de momente de cumpănă pentru o întreagă țară, politicienii din toate partidele trebuie să fie la înălțimea funcțiilor deținute. Trebuie să găsim soluțiile cele mai bune. Este nevoie ca împreună, uniți, autorități, societăți și jurnaliști, să transmitem cetățenilor un mesaj unitar: Virusul este real, nu are culoare politica, nu poate fi interzis prin lege și nici nu dispare de la sine prin simpla negare a lui!

Autoritățile trebuie să protejeze sănătatea oamenilor!

Noi, ca cetățeni trebuie să fim responsabili atât pentru noi cât și pentru cei din jur. Este absolut normal să resimțim nesiguranță.

Trei măsuri sunt vitale în viața de zi cu zi:

1) Purtarea măștii;

2)Respectrea distanței;

3) spălarea mâinilor mai des.

Video – declarație de presă, președintele Klaus Iohannis, postat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale:

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Declarație de presă susținută de Președintele României, domnul Klaus Iohannis

Publicată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe Joi, 9 iulie 2020

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *