STOP alcoolului la volan!

În ultima perioadă poliția a depistat în trafic numeroase cazuri când șoferul era beat la volan.  Dacă avem pe cineva în jur cu acest viciu, suntem și noi răspunzători pentru acea persoana.  Responsabilitatea noastră este de-a ne face ascultați și înțeleși de acel cineva. În trafic sunt copii noștri, nepoți, părinți bătrâni și chiar noi.

Recomandările poliției!

Fiți responsabili în trafic! Consumul de alcool scade capacitatea de reacţie şi de manevrare a autovehiculului, dereglând răspunsul la stimulii optici şi auditivi. De asemenea, alcoolul scade concentrarea, atenţia, reflexele şi viteza de execuţie a mişcărilor.

Polițiștii rutieri reamintesc că în cazul depistării unui conducător auto aflat sub influenţa băuturilor alcoolice la volan, în funcție de concentraţia de alcool, fapta se poate încadra astfel:

Contravenție:  când aparatul etilotest afişează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Se sancţionează cu amendă şi suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.

Infracțiune: când aparatul etilotest afişează o valoare de 0,4 mg alcool pur în aerul expirat sau mai mare. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorul auto este condus la o unitate sanitară şi i se întocmeşte dosar de cercetare penală. Fapta se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 5 ani sau cu amendă. Mai mult, dacă șoferul va fi condamnat pentru comiterea acestei infracțiuni, permisul de conducere se anulează!

Atenție șoferi! Refuzul de vă supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat nu este o soluţie, întrucât legea prevede o sancţiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Viaţa este nepreţuită, acordaţi-i prioritate! Realitatea se schimbă când conduci băut!

Sursa : IPJ Neamț

2 comentarii la „STOP alcoolului la volan!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *