În vacanță la afterschool pentru cine are bani
Cine are bani să își trimită copilul în vacanță la un centru educațional sau un afterschool poate să se considere norocos și linistit.
Acestea funcționează exact ca școala clasică, doar că diferența cea mai importantă în această perioadă, dintre școala de stat și cea privată este că una se supune regulilor și ordinelor date de către Ministerul Educației și celelalte nu prea.
Centrele educaționale private au funcționat în toată perioada aceasta a pandemiei de Covid-19, în timp ce școala clasică s-a închis din motive legate de incidență sau de cazuri pozitive avute în grupa de clasă sau chiar pe unitatea școlară, să nu mai punem și faptul că acestea respectă programa școlară și a fost mai mult închisă decât deschisă pentru școlari.
Cine are de câștigat? Educația privată și oamenii care au bani să investească într-un loc pentru copilul lor la centrele private!
Să ne aducem aminte, în urmă cu un an eram în izolare. În luna aprilie, aproximativ 91% din elevii din peste 190 de țări nu mai mergeau la școală. Acest lucru a perturbat viața, educația și bunăstarea copiilor din întreaga lume. Pandemia afectează profund educația și a agravat inechitățile sociale existente.
Conform unui studiu realizat de UNICEF Copiii din familii cu venituri reduse, copiii care locuiesc în zonele rurale cu infrastructură deficitară, copiii din cadrul minorităţilor etnice şi lingvistice, copiii cu dizabilităţi, copiii migranţi şi refugiaţi, copiii aflaţi în conflict cu legea, copiii şi tinerii care nu frecventează instituţiile educaţionale, băieţii şi fetele care locuiesc în condiţii dificile sau în cămine abuzive se confruntau deja cu bariere semnificative pentru participarea la educaţie şi învăţare şi aveau parte de educaţie şi de avantaje sociale mai reduse decât cei de aceeaşi vârstă.
Se mai gândește Guvernul la educație? Se mai gândește cineva la copiii care nu pot participa la educația gratuită care oricum lipsește?
Pandemia a amplificat factorii de excluziune socială: venituri mici, şomaj, sănătate precară, capital social, locuinţe, reţele locale (vecini care sunt gata să îşi ofere sprijinul, transport, etc.) şi educaţie. (Studiu UNICEF)
Am pierdut deja startul salvării educației copiilor noștri, am pierdut startul reconstruirii unei educații mai bune, dar ni s-a furat timp și bani de către statul roman. Activitatea din centrele educaționale private este considerată o activitate socială, nu una de învătământ, astfel afterschool-ul nu este supus legislației Ministerului Educației și își pot desfășura în continuare activitatea.
Pentru părinții cu bani însă, aceste centre sunt venite să le asigure lor o liniște în ceea ce privește continuarea procesului educațional după școala de 4 ore pe zi. Ce se întâmplă de fapt acolo?
După terminarea orelor copiii își fac temele împreună cu cadrele didactice și aprofundează cunoștințele dobândite în timpul orelor de curs. Cu alte cuvinte, cadrele didactice interacționeză cu ei exact ca la școală. Diferențe majore nu există în afară de un spațiu mai mare sau mai bine dotat pentru o sală de clasă.
Întrebarea este acum: dacă elevii și profesorii nu sunt în pericol la afterschool după terminarea orelor online, atunci de ce nu merg toți elevii la școală, nu ar fi la fel de protejați ca la afterschool? Cine răspunde la această întrebare?
Instagram InfoNeamț