EMA confirmă conexiunea între tromboză și vaccinul AstraZeneca

Un reprezentant al Agenţiei Europene pentru Medicamente (EMA) a confirmat existenţa unei “legături” între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboze observate după administrarea acestui ser, într-un interviu acordat cotidianului italian Il Messaggero.

“Putem de acum să o spunem, este clar că există o legătură cu vaccinul. Totuşi, nu ştim deocamdată ce cauzează reacţia (…) Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce”, a afirmat Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA, potrivit Agerpres.

Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar va trebui să înţelegem şi cum aceasta se produce, a adăugat el, în contextul în care EMA urmează să se reunească pentru a analiza această chestiune în perioada 6 – 9 aprilie.

Încercăm să obţinem un tablou complet despre ceea ce se întâmplă, să definim într-o manieră precisă acest sindrom provocat de vaccin (…) În rândul persoanelor vaccinate (cu serul AstraZeneca, n.r.), există un număr de cazuri de tromboze cerebrale la persoanele tinere, care este superior faţă de ceea ce ne aşteptam. Trebuie să spunem acest lucru, a adăugat Marco Cavaleri.

El a spus că „în următoarele ore, vom spune că există o legătură, dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă acest lucru”.

Întrebările persistente cu privire la faptul dacă cheagurile de sânge rare, dar grave, dintre cei care primesc serul AstraZeneca împotriva COVID-19 sunt mai frecvente decât în populația generală au subminat încrederea în vaccin.

După ce mai multe țări au suspendat utilizarea serului – inclusiv Italia – EMA a declarat că beneficiile depășesc riscurile și ar trebui să rămână în uz.

Dar, a spus că este posibilă o legătură cauzală între cheaguri și vaccin și se așteaptă să ofere o evaluare actualizată săptămâna aceasta.

„Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, pentru a defini în detaliu acest sindrom datorat vaccinului”, a spus Cavaleri.

El a adăugat: „Printre cei vaccinați, există mai multe cazuri de tromboză cerebrală … în rândul tinerilor decât ne-am aștepta”.

Sursa: https://medicalxpress.com/news/2021-04-ema-links-astrazeneca-vaccine-thrombosis.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *