Scandal uriaș pe spitalul mobil de la Lețcani. CJ Iași vrea banii înapoi

Achiziția spitalului mobil de la Lețcani a stârnit un scandal uriaș printre consilierii județeni ieșeni.

Decizia magistraților de la Tribunalul Iași care au arătat că raportul Curții de Conturi este valabil, a turnat gaz pe foc în plenul CJ.

Consilierii PSD ieșeni au apărat investiția, în vreme ce Executivul PNL a arătat că se impune tragerea la răspundere a vinovaților

O investiție de 13,7 milioane de euro a fost detonată la cel mai înalt nivel.

Licitația privind achiziția spitalului mobil de la Lețcani, pentru tratarea bolnavilor de Covid-19, a făcut ca aleșii județeni ieșeni să-și arunce din nou vorbe grele.

Ultima ședință a plenului CJ Iași de marți 29 martie 2022, s-a transformat într-un veritabil circ pe acest subiect. Costel Alexe, președintele CJ Iași, a arătat că investiția derulată în primăvara anului 2020 a fost implementată prost și că reprezentanții Asociației Euronest trebuiau trași la răspundere.

”Această inițiativă nobilă a colegilor consilieri județeni de la acea vreme, de achiziție a unui spital care să salveze vieți, nu a fost implementată așa cum ar fi fost firesc. Prejudiciul de acolo este imens, este întreaga valoare a proiectului”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

PSD a apărat achiziția spitalului mobil de la Lețcani

Cei mai vocali au fost aleșii PSD Iași, care au încercat să apare achiziția făcută în mandatul lui Maricel Popa.

Din păcate, acest proiect a fost un proiect exploatat politic de grupul PNL. E adevărat că exostă o amendă dată pentru neconformităi în implementarea acestui proiect. Există și o hotărâre care nu e definitivă. Să așteptăm să se definitiveze acest litigiu. O parte din neconformități au fost remediate. Având în vedere contextul pandemic de atunci, acest proiect a avut o importanță foarte mare. Nu ar trebui să facem dintr-un țânțar armăsar până lucrurile nu vor fi clare, a susținut Cristian Stanciu, liderul de grup al PSD din CJ Iași.

Pe de altă parte, Costel Alexe, președintele CJ Iași,a precizat că lucrurile sunt clare și că Alina Popa, directorul Euronest, va trebui să răspundă pentru problemele semnalate de Curtea de Conturi.

Contestația celor care conduc astăzi Asociația Euronest pentru amendă și pentru remedierea măsurilor constatate nu face altceva decât să consfințească faptul că inspectorii de la Curtea de Conturi au avut dreptate. Ieșenii au pierdut, pentru că din sursele financiare ale Consiliului Județean se puteau face mult mai multe lucruri în spitalele ieșene. Vorbim de cele peste 10 milioane de euro care au fost investiți prost de fosta administrație PSD a județului nostru. Așteptăm să ne spună Euronest și președintele CJ Vaslui, cum va decurge activitatea Euronest, când o instanță a validat neregulile descoperite de Curtea de Conturi, a precizat Costel Alexe, președintele CJ Iași.

CJ Iași vrea banii înapoi

Mai mult, Costel Alexe a dat de înțeles că institușia ar putea solicita returnarea integrală a banilor alocați din bugetul propriu pentru achiziția spitalului. De precizat că CJ Iași a contribuit cu peste 10,4 milioane euro, iar CJ Neamț a virat 3,2 milioane euro pentru această investiție.

Acest raport a fost transmis către instituțiile statului pentru a se dispune verificări și pentru a se lua măsurile necesare. E de datoria mea, ca președinte al CJ Iași, și a colegilor, să respectăm mandatul pe care ni l-au dat ieșenii, acela de a veghea asupra banului public. Este o obligație să recuperăm banii, a mai spus Costel Alexe despre achiziția privind spitalul mobil de la Lețcani.

Oare nemțenii își vor vedea și ei banii înapoi?

Dezastru la spitalul mobil

Din 2020 până în prezent, situația de la spitalul mobil de la Lețcani a fost una extrem de dificilă. În plină pandemie de Covid-19 spitalul a fost mai mult închis din cauza neregulilor constate: lipsa căldurii din containere și echipamente defecte. Maricel Popa, actual senator PSD, a negat mereu evidențele constatate la spitalul mobil.

Conform BZI, , achiziția este verificată de procurorii Anticorupție, dosarul fiind cercetat de DNA, DGA și Parchet. Maricel Popa și Ionel Arsene, șeful CJ Neamț, au orchestrat licitația în așa fel încât procedura a fost atribuită unei firme nou înființate, SDI Gobal LLC.

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com