Școlile private nu se supun regulilor CNSU. Elevii pot merge la școală

În următoarele 14 zile, toate școlile și grădinițele din sistemul de stat, trec în online sau în vacanță, acest lucru, nu se întâmplă și în mediul privat.

Un articol care prevede suspendarea cursurilor în școlile private, care era în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), nu a fost preluat și în Hotărârea de Guvern, a precizat, duminică, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

De ce nu se închid și școlile private?

HG-ul care lasă școlile private deschise a fost publicat în Monitorul Oficial vineri, pe 22.10.2021.

Conform Edupedu.ro, textul actului normativ prevede, contrar tuturor declarațiilor oficiale făcute săptămâna aceasta, că toate instituțiile de învățământ sunt deschise de luni, 25.10.2021, în condițiile respectării ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, cel care instituie regulile sanitare și de organizare în școli.

În paralel, ministrul Educației a emis un ordin care obligă instituțiile de învățământ de stat să intre în vacanță forțată timp de 2 săptămâni. Prin urmare, școlile private rămân deschise, din punct de vedere legal.

Ce a declarat ministrul Educației?

Întrebat la Digi24 dacă are cunoștințe că vor fi elevi care vor merge de luni la școlile private, ministrul interimar a răspuns: „Am înțeles că sunt școli private care și-au anunțat elevii că pot veni la școală mâine (luni – n.r.). Nu este normal”.

Sorin Cîmpeanu a căutat o explicație pentru această situație și spune că îi place să creadă că a fost vorba despre „o neînțelegere în plan juridic”.

„Îmi place să presupun că a fost o neînțelegere în plan juridic asupra a ceea ce se poate reglementa și a ce nu se poate reglementa. Nu am niciun temei legal prin care să oblig școlile private să instituie o vacanță într-o anumită perioadă (…)

Eu cred că Guvernul va rezolva această problemă. CNSU a reglementat deja. Peste CNSU, doar Guvernul poate valida art. 8.1 din hotărârea CNSU care este corect, evită discriminarea dintre elevii din învățământul privat și cel de stat (…)

Atâta vreme cât am acceptat, ca ministru al Educației, această vacanță de 2 săptămâni, am acceptat pentru că a fost în interesul general de asigurare a stării de sănătate a elevilor. E normal să se aplice unitar, nu numai pentru școlile de la stat”, a declarat Sorin Cîmpeanu.

Conform Edupedu.Ro, Guvernul României se reunește în ședință mâine dimineață, la ora 11:00, pentru a discuta despre închiderea școlilor private.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *