Situația cazurilor COVID-19 în județul Neamț – 2 octombrie

Conform DSP Neamț, în județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 3.328 cazuri covid-19, din care 115 decese.

Au fost raportate 115 decese – 53 de femei şi 62 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 26 şi 96 de ani şi având comorbidităţi.

Au fost testate 14.514 persoane, fiind lucrate în total 43.029 teste. 40,30 % din testări sunt realizate la Spitalele din judeţul Neamţ.

Începând cu 1 august a.c. au fost înregistrate 1.996 cazuri.

Localităţile cu cele mai multe infectări înregistrate în ultimele 14 zile sunt municipiul Roman cu 176 cazuri şi Piatra Neamţ cu 130 cazuri. Au fost înregistrate 30 de cazuri cu vârsta sub 19 ani.

În perioada 26 septembrie – 2 septembrie au fost raportate 323 cazuri noi şi 2 decese (2 femei cu vârste de 47 şi 53 de ani).

Precizăm că în Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ au murit mai multe persoane infectate cu Sars Cov 2. Epidemiologii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ analizează cazurile pentru a determina cauza precisă a decesului, în vederea realizării raportărilr în conformitate cu prevederile metodologiilor.

În această perioadă au fost depistate şi anchetate mai multe focare şi au fost continuate anchetele epidemiologice a focarelor în desfăşurare:

  1. În cadrul unui centru rezidenţial pentru bătrâni din comuna Poiana Teiului au fost depistat un focar covid-19. În total sunt infectaţi 9 beneficiari şi 2 salariati. Cazurile pozitive au fost izolate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. A fost instituită măsura carantinei contacţilor direcţi. Unitatea a fost dezinfectată.
  2. În cadrul unui centru rezidenţial pentru bătrâni din comuna Girov au fost depistat un focar covid-19. În total sunt infectaţi 14 beneficiari şi 5 salariati. Cazurile pozitive au fost izolate la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ. A fost instituită măsura carantinei contacţilor direcţi. Unitatea a fost dezinfectată.
  3. În CSPAH Roman, în cadrul măsurilor aplicate de limitare a focarului, au continuat testările, triajul şi supravegherea epidemiologică, astfel că, până în prezent în centru au fost confirmate covid-19 pozitive 71 de cazuri. Persoanele au fost izolate în spitalele suport covid din judeţ. Au fost efectuate dezinfecţii terminale şi au fost reorganizate spaţiile pentru asigurarea funcţionării unităţii. Pacienţii si personalul medico-sanitar sunt supravegheaţi clinic şi epidemiologic.
  4. În Spitalul Municipal de Urgenţă Roman au fost depistate 2 focare COVID-19, în cadrul Secţiei de obstetrică- ginecologie şi Secţiei de neurologie. În total sunt infectaţi 19 salariaţi: 12 asistente medicale şi 7 infirmiere. Persoanele au fost internate spitale suport covid-19 din judeţul Neamţ. Personalul secţiilor afectate a fost testat.

Până în prezent nu au fost înregistrate focare în unităţi de învăţământ.

În prezent, 299 de persoane confirmate covid-19 sunt internate în cele 2 spitale suport covid-19 din judeţul Neamţ. 10 persoane sunt internate la ATI. În Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ sunt internaţi 37 suspecţi. Din spitalele din judeţul Neamţ au fost externate 2.352 persoane.

Până în prezent Direcţia de Sănătate Publică Neamţ a eliberat 3.922 decizii de carantinare şi 958 decizii de prelungire a izolării. 1.898 au fost izolate in spitale suport covid-19 din judeţul Neamţ, începând cu data de 23 iulie 2020.

Având în vedere creşterea numărului de cazuri din ultima perioadă, vă comunicăm câteva măsuri de protecţie, în contextul epidemiologic al infecţiei cu SARS-CoV-2:

Evitaţi, cu prioritate, expunerea persoanelor în vârstă (peste 65 de ani) şi a celor cu imunitate scăzută/boli asociate către alte persoane cu simptome de gripă sau răceală, în zone aglomerate sau zone cu trafic intens de persoane.

Rămâneţi în casă dacă ai simptome de gripă sau răceală (tuse, febră, dificultăţi în respiraţie) şi sunaţi medicul de familie pentru a solicita sfaturi, nu mergeţi din primul moment la unităţile de urgenţă. (Există riscul, în cazul în care sunteţi purtători al virusului, să transmiteţi şi altor persoane noul coronavirus. Este de preferat să rămâneţi la domiciliu, iar transferul către spital să se realizeze în mod organizat, respectând toate măsurile de izolare).

Acoperiţi-vă gura şi nasul cu un şerveţel atunci când tuşiţi sau strănutaţi, sau folosiţi interiorul cotului. Aruncaţi apoi şerveţelele folosite la gunoi imediat. Spălaţi-vă imediat pe mâini cu apă şi săpun, timp de cel puţin 20 de secunde. Dacă nu sunt disponibile apa şi săpunul, utilizeazaţi un produs de dezinfectare a mâinilor care conţine cel puţin 60% alcool.

Dacă strănutaţi sau tuşiţi acoperiţi gura şi nasul cu un şerveţel de unică folosinţă, pe care aveţi grijă să îl aruncaţi imediat la coşul de gunoi.

Dacă sunteţi bolnav

Trebuie să purtaţi o mască atunci când sunteţi în preajma altor persoane (de exemplu, atunci când eşti în aceeaşi cameră sau maşină), precum şi înainte de a intra într-o încăpere. Persoanele care te îngrijesc ar trebui să poarte masca de protecţie atunci când intră în spaţiul în care eşti.

Dacă nu sunteţi bolnav

Trebuie să purtaţi o mască atunci când eşti în preajma altor persoane. Masca de protecţie/masca chirurgicală îi protejează pe cei din jurul tău, în cazul în care aveţi simptome de gripă sau răceală, întrucât previne răspândirea virusului pe cale respiratorie. Masca de protecţie trebuie să acopere complet nasul şi gura persoanei care o poartă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *