Situația vaccinării împotriva COVID-19 din județul Neamț – 6 februarie

În județul Neamț, de la începutul pandemiei, au fost înregistrate 13.020 cazuri COVID-19. 9.973 persoane au fost înregistrate ca vindecate.

Au fost raportate 368 decese – 154 femei și 214 bărbați, cu vârste cuprinse între 26 și 96 de ani și având comorbidități.
Au fost testate 39.176 persoane, fiind lucrate în total 94.436 teste.

Vaccinarea anti COVID-19

În județul Neamț au fost primite 11.449 de doze de vaccin împotriva covid-19: 10939 doze Pfizer BioNTech și 510 doze Moderna, în 9 tranșe.
În perioada 4 ianuarie – 6 februarie, în județul Neamț, au fost administrate 11.150 doze de vaccin, din care 2.004 doza a 2-a. Au fost raportate 13 reactii adverse generale.
În ultima săptămână au fost administrate 2.545 de doze de vaccin. 1.574 persoane au fost vaccinate cu doza 1 și 971 cu doza de rapel.

Au continuat activitățile de pregătire a centrelor de vaccinare pentru Campania de vaccinare: autorizarea centrelor de vaccinare, amenajarea centrelor de vaccinare, identificarea personalului din echipele de vaccinare.
Începând cu data de 15 februarie este planificată deschiderea a 4 centre noi de vaccinare în care va fi utilizat vaccinul AstraZeneca.

Vaccinul AstraZeneca

În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătății, Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum și de Grupul Științific din CNCAV, ținând cont de precizările din
Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) și de studiile disponibile până la momentul autorizării condiționate de punere pe piață, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, cu posibilitatea creșterii acestui interval, în funcție de apariția noilor date științifice.

De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucțiunile” necesare producerii proteinei Spike unice, specifică virusului care provoacă boala COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaște că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism și reacționează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecției SARS-CoV-2.
Vaccinul AstraZeneca este al III-lea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene și, implicit, în România.

Vaccinarea în situații speciale, cu vaccin de tip ARNm

Conform instrucțiunilor CNCAV, vaccinarea persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2 nu este contraindicată, iar vaccinarea acestora se poate realiza după vindecare.
Totodată, în cazul în care o persoană dezvoltă infecție cu SARS-CoV-2 după administrarea primei doze de vaccin împotriva COVID-19, aceasta va putea fi vaccinată după vindecare, prin continuarea schemei de vaccinare, fără reluarea primei doze.
Pentru situațiile în care o persoană căreia i s-a administrat prima doză de vaccin Pfizer împotriva COVID-19 are contraindicații temporare pentru cea de-a doua doză, administrarea rapelului va putea fi amânată până la un interval optim de maximum 42 de zile. În situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă. În cazul vaccinului Moderna, intervalul optim de amânare a dozei de rapel este până la 35 de zile, însă, în situații excepționale, rapelul poate fi administrat și după această perioadă. În cazul vaccinului AstraZeneca, intervalul de amânare a dozei de rapel este de până la 12 săptămâni.
De asemenea, dacă o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze de vaccin tip ARNm nu va mai primi a doua doză, fiind recomandată reluarea vaccinării cu un alt vaccin fabricat după o tehnologie diferită.

Organizarea activităţii în cadrul unităţilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2

Informații oficiale despre vaccinare se găsesc pe platforma națională de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19 www.vaccinare-covid.gov.ro.

Având în vedere reluarea activității didactice în cadrul unităților de învățământ, reamintim către reguli de conduită generală:

Măsuri de protecţie individuală:

1. Spălarea/Dezinfectarea mâinilor
Atât elevii, cât şi personalul au obligaţia de a se spăla/de a-şi dezinfecta mâinile:
a) imediat după intrarea în şcoală şi înainte de a intra în sala de clasă;
b) înainte de pauzele de masă;
c) înainte şi după utilizarea toaletei;
d) după tuse sau strănut;
e) ori de câte ori este necesar.

2. Purtarea măştii de protecţie:
a) masca de protecţie este obligatorie pentru întreg personalul unităţii de învăţământ şi va fi purtată în sălile de clasă, în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior;
b) masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior;
c) masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor;
d) schimbul măştii de protecţie între persoane este interzis.

Sfaturi utile pentru părinţi:

1. Evaluaţi zilnic starea de sănătate a copilului înainte de a merge la şcoală.
2. În cazul în care copilul prezintă simptome în timpul programului şcolar, trebuie să vă prezentați imediat la unitatea şcolară pentru preluarea lui şi veți contacta telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz.
3. Discutaţi cu copilul despre cum acesta se poate proteja pe el, dar şi pe cei din jur împotriva infecţiei cu virusul SARS-CoV-2.
4. Dxplicaţi-i copilului că, deşi şcoala se redeschide, viaţa de zi cu zi nu va fi la fel ca înainte şi că trebuie să respecte măsurile de prevenire pentru evitarea răspândirii infecţiei.
5. Acordaţi atenţie stării mentale a copilului şi discutaţi cu el despre orice modificări ale stării lui emoţionale.
6. Învăţaţi-vă copilul cum să se spele pe mâini corespunzător şi vorbiţi cu acesta despre cum să respecte sfaturile generale cu privire la o igienă corespunzătoare şi la păstrarea distanţei; învăţaţi-vă copilul să se spele pe mâini: atunci când ajunge la şcoală, când se întoarce acasă, înainte şi după servirea mesei, înainte şi după utilizarea toaletei şi ori de câte ori este necesar.

Alte informații

7. Învăţaţi-vă copilul cum să poarte corect masca de protecţie şi explicaţi-i importanţa şi necesitatea purtării acesteia.
8. Sfătuiţi-vă copilul să nu consume în comun alimente sau băuturi şi să nu schimbe cu alţi elevi obiectele de folosinţă personală (telefoane, tablete, instrumente de scris, jucării etc.). Nu oferiţi alimente sau băuturi întregii grupe/clase la aniversări sau cu alte ocazii.
9. Curăţaţi/dezinfectaţi zilnic acasă obiectele de uz frecvent ale copilului (telefon, tabletă, computer, mouse etc.).
10. În situaţia în care copilul are febră, simptome respiratorii (tuse, dificultăţi în respiraţie), diaree, vărsături, contactaţi telefonic medicul de familie sau serviciile de urgenţă, după caz, şi nu duceţi copilul la şcoală.
11. Comunicaţi constant cu personalul şcolii, telefonic sau prin mijloace electronice, în vederea identificării din timp a semnelor de îmbolnăvire şi a iniţierii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitate.
Părinţii/aparţinătorii nu vor avea acces în curtea unităţii de învăţământ şi nu vor putea însoţi copiii în unitatea de învăţământ, cu excepţia cazurilor speciale, pentru care există aprobarea conducerii şcolii.

Părinţii trebuie să anunţe unitatea de învăţământ cu privire la absenţa elevului în următoarele situaţii:
• elevul prezintă simptome specifice infectării cu virusul SARS-CoV-2;
• elevul a fost diagnosticat cu SARS-CoV-2;
• elevul este contact direct al unei persoane diagnosticate cu SARS-CoV-2 şi se află în carantină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *