Șofer fără RCA implicat într-un accident în Piatra Neamț

Ieri, 4 februarie în jurul orei 17:00, un accident rutier cu pagube a avut loc pe Bd-ul General Dăscălescu la ieșirea din Piatra Neamț în zona benzinăriei Petrom.

Din informațiile martorilor, micul accident s-a petrecut din cauza nepăstrării distanței corespunzătoare.

La o trecere de pietoni unde semaforul era nefunțional, mai mulți conducători auto (3 ) au frânat din timp și au oprit autoturismul pentru a da prioritate unui pieton care a traversat strada fără să se asigure.

Al patrulea șofer care conducea un autoturism de marca BMW, nu a frânat din timp și a intrat în ultimul autoturism din coloana de 3 autoturisme oprite la trecerea pentru pietoni.

Șoferul cu pricina a fost găsit fără RCA.

Din fericire, în urma accidentului nu au fost victime, doar pagube materiale.

Ce putem face în caz că suntem loviți de o mașină fără RCA?

Un accident auto in care esti implicat este intotdeauna un eveniment neplacut care iti da peste cap planurile. Situatia poate sa devina chiar de cosmar pentru orice sofer responsabil daca este insa lovit de un alt conducator auto cu o masina fara asigurare RCA valabila sau care fuge de la locul accidentului.

Ce poti face intr-o astfel de situatie? Potrivit reprezentantilor companiei de brokeraj in asigurari Otto Broker, din fericire, exista o solutie si anume Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR) care a preluat in 2017 atributiile Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS). Persoanele prejudiciate prin accidente de vehicule neasigurate pentru riscuri de raspundere civila sau produse de autori neidentificati se pot adresa BAAR pentru plata despagubirilor.

Una dintre principalele atributii ale BAAR stabilite de Legea nr. 132/2017 este de organism de plata a despagubirilor. In exercitarea acestei atributii, BAAR garanteaza despagubirea persoanelor prejudiciate prin accidente provocate prin intermediul unor vehicule neidentificate sau neasigurate, in conditiile legii.

Te poti adresa acestei institutii si in situatia in care ai fost pagubit intr-un accident care s-a produs pe teritoriul altui stat din Spatiul Economic European si nu ai reusit sa primesti despagubirea cuvenita din diferite motive. Daca accidentul a fost provocat de un vehicul neasigurat RCA, BAAR plateste despagubirile atat pentru daune materiale cat si in situatia in care accidentul s-a soldat cu victime. BAAR isi va recupera banii platiti cu titlu de despagubire de la persoanele responsabile pentru producerea prejudiciului.

BAAR intervine atunci cand:

  • accidentul s-a produs pe teritoriul unui stat din Spatiul Economic European
  • nu a putut fi identificat in termen de doua luni asiguratorul vehiculului vinovat de producerea accidentului
  • asiguratorul vehiculului vinovat nu are pe teritoriul Romaniei un reprezentant de despagubiri
  • atat asiguratorul cat si reprezentantul sau de despagubiri nu au platit despagubirile in termen de trei luni de la data luarii la cunostinta a daunei sau nu au formulat un raspuns motivat privind respingerea pretentiilor de despagubire.

In caz ca ti se intampla, iata ce pasi trebuie sa urmezi:

  1. Contacteaza Politia pentru a intocmi un proces verbal
  2. Completeaza si trimite o cerere de despagubire pe adresa BAAR. Gasesti formularul pe website-ul Fondului (baar.ro)

In maxim 90 zile de la data depunerii cererii de despagubire si a documentelor doveditoare, BAAR va plati despagubirea sau iti va formula un raspuns daca nu sunt indeplinite conditiile necesare sau dauna nu a putut fi evaluata.

Sursa: wall-street.ro

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com