128 de ani de la naşterea poetei Otilia Cazimir

Azi, 12 februarie, se împlinesc 128 de ani de la nașterea scriitoarei Otilia Cazimir ( Alexandrina Gavrilescu).

Otilia Cazimir a fost una dintre cele mai cunoscute poete din România, care şi-a dedicat viaţa activităţii literare. A publicat de volume de poezii şi a primit numeroase premii şi distincţii, între care se numără Premiul Academiei Române, Premiul Femina, Premiul Naţional pentru Literatură.

Otilia Cazimir, s-a născut la data de 12 februarie 1894, în comuna Cotul Vameșului din județul Neamț.

Este una dintre dintre puținele femei care și-au lăsat amprenta asupra poeziei românești. Vă amintiți ”Baba Iarna intră-n sat”? L-a întâlnit pe George Topârceanu pe când avea 17 ani și s-a  îndrăgostit iremediabil el.

Poeta Otilia Cazimir, îndrăgostită de George Topârceanu

Otilia Cazimie se numea, de fapt, Alexandrina Gavrilescu. S-a născut într-un sătuc din județul Neamț. Era al cincilea copil al familiei de învățători. Un copil studios și sfios, a studiat la Facultatea de Litere și Filosofie la Iași. Încă nu împlinise 18 ani când a debutat în revista ”Viața românească”, cu o poezie. Era îndrăgostită iremediabil de tânărul poet George Topârceanu, mai mare cu 8 ani decât ea.

George Topîrceanu se căsătorise în anul 1912 cu învățătoarea Victoria Iuga, cu care avea un fiu, Gheorghe. În cele din urmă, căsnicia cu pricina s-a destrămat după puțină vreme. Câțiva ani mai târziu, poetul se mută în casa Otiliei Cazimir din Iași.

Autorul volumului ”Balade vesele și triste” a murit în urma unui cancer hepatic, la vârsta de 51 de ani (1937), după mulți ani petrecuți alături de frumoasa poetă.

Amintirea bărbatului iubit a rămas ca o icoană în casa femeii. Era prezent pretutindeni, pe banca din grădină, în cadrele de pe pereţi şi de pe birou, cum reiese din poeziile ei.

Otiliza Cazimir a avut o moarte misterioasă

Cauza exactă a morții Otiliei Cazimir nu este cunoscută. Însă se știe că suferea de mai multe boli care au măcinat-o de-a lungul anilor. Printre afecțiunile cunoscute s-au numărat: dezechilibru glandular, hipercalcemie, hipertensiune, stare rea a ficatului și surmenaj accentuat. Se bănuia că avea și probleme cardiace. A murit la 73 de ani, în noaptea de 7 spre 8 iunie 1967 la ora 2:30.

Sursa: retetesivedete.ro

Pe InfoNeamt.Ro poți publica comunicate de presă, articole și advertoriale cu un link direct către compania ta, astfel poți informa urmăritorii și viitorii clienți despre tot ce este nou în afacere sau în cadrul organizației pe care o reprezentați. Contactați-ne: infodinneamt@gmail.com