Încălzirea globală. Cauză și efect!

În ultimii ani ne confruntăm cu o accelerată încălzire globală generată de mai mulți factori.

Foto: ies.gov.md

Efectele sunt resimțite de întreaga planetă.  Unele dintre viețuitoare dispar, altele migrează în alte țări în funcție de clima și altele se adaptează.

Oamenii în schimb sunt obișnuiți să se adapteze, unii perfect alții mai greu. Să nu-i uităm pe cei afectați de toate aceste schimbări. Categoria persoanelor  în vârstă, în special vara. Copii și persoanele tinere, afectați din cauza bolilor. Boli apărute sau intensificate și din cauza climei.

Din acest motiv, știut la nivel global, multe asociații sau direcții de silvicultură încearcă să reeduce tinerii prin tot felul de campanii sau concursuri educative. Astfel să le insufle importanta unui arbore.

Nu degeaba se spune că pădurea reprezintă plămânul pământului. Un copac tăiat va emite tot dioxidul de carbon stocat din atmosferă de-a lungul timpului.

⭕STOP DEFRIȘĂRILOR ⭕

Defrişările sunt considerate a fi unul din factorii principali care contribuie la schimbările climatice care au loc la nivel global. Potrivit lui Michael Daley, profesor asociat de ştiinţa mediului la Lasell College din Newton, problema principală pe care o cauzează defrişarea este impactul asupra ciclul global al carbonului. Molecule de gaz care absorb radiațiile termice infraroşii sunt numite gaze cu efect de seră. Dacă gazele cu efect de seră sunt în cantitate suficient de mare, ele pot forţa producerea schimbărilor climatice.

Sursa: https://jurnalspiritual.eu/defrisarile-cauze-si-efecte/

Dioxidul de carbon emis de vehicule. O altă cauză cu efect major asupra climei.

Transportul este sursa a aproape 30% din totalul de emisii de CO2 din UE. Dintre acestea, 72% provin din transportul rutier. UE a fixat un obiectiv de reducere a emisiilor de CO2 din transport de 60% până în 2050, prin comparație cu nivelurile din 1990.

Emisiile din transportul rutier sunt în creștere

Realizarea obiectivului nu va fi ușoară, deoarece reducerea emisiilor a încetinit. Alte sectoare au redus emisiile din 1990, însă din cauză că oamenii se deplasează din ce în ce mai mult, emisiile de CO2 provenite din transport sunt în creștere.

Sursa: https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/society/20190313STO31218/emisiile-de-co2-de-la-autovehicule-date-si-cifre-infografic

Încălzirea globală este fenomenul de creștere a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum și a oceanelor.
Fenomenul de încălzire globală a început să îngrijoreze după anii ’60, în urma dezvoltării industriale masive și a creșterii concentrației gazelor cu efect de seră care sunt considerate în mare măsură responsabile de acest fenomen.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *