2 aprilie – Ziua Instituției Prefectului

Ziua Instituţiei Prefectului este marcată în fiecare an, la 2 aprilie, începând cu anul 2019, dată la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noţiunea de „prefect”.

Conform agerpres, propunerea legislativă privind instituirea acestei zile, iniţiată de 9 deputaţi şi senatori, a fost respinsă de către Senat, la 14 martie 2018, dar adoptată de Camera Deputaţilor, for decizional, la 28 noiembrie 2018.

Până în anul 2004, prefectul a fost demnitar al statului român, funcţia fiind politică. Transformarea prefectului în funcţionar de carieră este iniţiată prin modificările şi completările Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarului public, consacrându-se o nouă categorie de funcţionari publici – înalţii funcţionari publici.

Atribuţiile Prefectului şi Subprefectului, precum şi activitatea Instituţiei Prefectului este reglementată astăzi prin Legea nr. 340/2004 privind prefectul şi instituţia prefectului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Hotărârea de Guvern nr. 460/2006 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 340/2004, cu modificările ulterioare.

Începând din anul acesta, toți prefecții pot fi oficial membrii de partid.

Clasa politică a găsit o metodă pentru a fenta constant legea care stabilește că prefectul este apolitic, înalt funcționar public. Deși toată lumea respecta în aparență prevederea legală, politicienii știau că numirile se fac tot din rândul membrilor de partid. În acest moment, din numărul total al subprefecților și prefecților doar patru persoane au o diplomă care să ateste că au absolvit un curs de înalt funcționar public.

Prefectul județului Neamț, George Lazăr, transmite colegilor lui din Instituția Prefectului, mulțumiri pentru implicarea și profesionalismul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *