Proiectil instabil plimbat până la sediul poliției

Un bărbat a găsit un proiectil de calibru 47 mm în pădurea Braniște din comuna Vânători Neamț și s-a prezentat cu el la sediul Poliției din Târgu Neamț.

Ieri, echipa pirotehnică din cadrul ISU Neamț a fost solicitată în jurul orei 17:55, pentru asanarea unui element de muniție în orașul Târgu Neamț.

Solicitarea a fost făcută de IPJ deoarece un bărbat de 42 de ani s-a prezentat la sediul Poliției din Târgu Neamț cu un proiectil exploziv de calibru 47 mm.

Elementul de muniție a fost descoperit de bărbat, în pădurea Braniște din comuna Vânători Neamț, în timp ce se afla la cules de ciuperci.

Fiind un pericol de explozie foarte mare, pirotehnicienii i-au explicat bărbatulul pericolul în care s-a expus.

Pirotehnicienii nemțeni s-au deplasat cu autospeciala din dotare la locul solicitării.

Muniția, ce provine din Al Doilea Război Mondial, a fost ridicată,  transportată și depozitată în condiții de siguranță într-un depozit special amenajat.

Pirotehnicii au mai găsit și alte proiectil prin zonă

Ca urmare a evenimentului produs în data de 20.09.2021, echipa pirotehnică din cadrul ISU Neamț s-a deplasat pădurea Braniște din comuna Vânători Neamț,  pentru cercetarea zonei în care a fost descoperit proiectilul exploziv de calibru 47 mm.

Cu ajutorul echipamentelor specifice,  pirotehnicienii au cercetat zona pe o suprafață de aproximativ 500 mp și au mai fost descoperite 9 cartușe de  calibru 7,92 mm.
Muniția, ce provine din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost ridicată,  transportată și depozitată în condiții de siguranță într-un un depozit special amenajat pentru a fi ulterior distrusă.

Recomandări de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamț

Pentru prevenirea accidentelor în cazul descoperirii de muniţii neexplodate Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamț recomandă cetăţenilor să respecte următoarele reguli şi măsuri de siguranţă :

‼️anunţaţi de urgenţă, prin apel la 112, organele de poliţie, autorităţile administraţiei publice locale sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamț;
‼️nu atingeţi, nu loviţi şi nu mişcaţi muniţia descoperită;
‼️nu introduceţi în foc muniţiile şi nu faceţi foc în apropierea lor;
‼️nu aruncaţi la fier vechi şi nu predaţi la societăţile colectoare muniţiile descoperite;
‼️nu introduceţi în clădiri, încăperi sau locuinţe muniţii neexplodate;
‼️nu topiți elementele metalice de muniţii;
‼️nu tăiați muniţiile cu fierăstrăul, scule electrice sau prin sudură;
‼️nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte ;
‼️nu utilizați pulberile şi explozivii proveniți din muniţii în scopuri artizanale;
‼️nu demontați de la muniţii  focoasele sau a alte elemente componente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *